maandag 15 februari 2021

De jongen, de mol, de vos en het paard

 

Wat schrijf je over een boek dat eigenlijk geen verhaal bevat, maar wel al weken in de top 10 van best verkochte boeken staat en dat genomineerd was voor Beste Spirituele Boek 2021? Wat schrijf je over een boek dat je aan de ene kant in een uurtje uithebt, maar aan de andere kant je hele leven blijft lezen? Wat schrijf je over een boek dat eerst opvalt door z'n dromerige illustraties en daarna pas door z'n poëtische teksten? Nou, dan laat je dus die beelden het verhaal vertellen.Ken je Poeh nog? Die zachtmoedige beer, verzot op honing, slim en filosofisch in z'n eenvoud, die met z'n vrienden Teigertje, Knorretje en Iejoor de harten van de wereld veroverden. Nou, nu is er dus die jongen, met z'n vrienden de mol, de vos en het paard. Onverwachte ontmoetingen, levenslange vriendschap.

Dit prachtige boek van Charlie Mackesy, fijn vertaald door Arthur Japin, kun je bovenaan je lijst van 'cadeaus voor jong en oud' zetten!
Voor mij werkt dit boek als een soort orakel. Soms heb je gewoon even een vriend nodig, een wijze raad, een hart onder de riem, een antwoord op een prangende vraag. Dan kun je iemand bellen, of een 'kaartje' trekken. Of je slaat dit boek open op een willekeurige pagina en neemt de levenswijsheden in je op. Geloof me, het helpt.

Charlie Mackesy heeft met z'n illustraties van de jongen, de mol, de vos en het paard inmiddels de wereld net zo verovert als Poeh-beer. Hij is actief op Twitter en Facebook en vult z'n collectie regelmatig aan. Vaak passend bij de actualiteit, soms een verdieping op de ontmoetingen uit het boek. Ze zijn beschikbaar als kleurplaat en jong en oud laten zich inspireren door zelf hun versies te maken en te delen met Mackesy. Hij geniet ervan.


Leuk detail van het boek is dat de pagina's ongenummerd zijn. Het was me eerlijk gezegd nog helemaal niet opgevallen, wat maar laat zien dat het dus perfect gekozen is. Een verhaal zonder begin en eind heeft die richting en kaders niet nodig. Dat heeft z'n eigen ritme.

Oké, toch nog een klein stukje context dan: dit boek gaat over een jongen, een mol, een vos en een paard – al mag je er zelf in zien wat je wilt. De jongen is eenzaam als de mol voor het eerst opduikt. Ze brengen samen tijd door met het staren naar de wildernis. De wildernis is eigenlijk net als het leven – eng soms, maar mooi. Op hun tochten ontmoeten ze de vos en later het paard. Ze zijn net als iedereen, en ieder heeft zijn eigen zwaktes. Hun avonturen laten je nadenken over het leven en sporen je misschien aan om onbevreesd te leven, met meer liefde voor jezelf en voor anderen. Nu al een klassieker!


Geen opmerkingen: