maandag 14 februari 2022

De supermarktsurvivalgids

Hoe overleef je de tocht langs de schappen. Dat is de ondertitel van dit boek van Teun van de Keuken. Hem kun je onder andere kennen van het NPO-programma Keuringsdienst van Waarde. Daar heeft hij veel kennis opgedaan over voedselproductie en de manier waarop producenten hun aanbod vermarkten. In dit boek geeft hij inzicht in de trucs en verleidingen van de supermarkt.

Ik wist inmiddels wel dat ik niet blindelings kan vertrouwen wat er op de verpakking van een product staat. Dat de supermarkt heel wat mensen in dienst heeft die zich richten op slechts één ding: zorgen dat ik zoveel mogelijk in mijn mandje stop. Maar dat het zo erg was... 

Bijvoorbeeld: citroenen zijn van nature helemaal niet zo glimmend. Ze krijgen een waslaag van geplette luizen om ze uitnodigend te laten glanzen. Aardbeien liggen meestal onrijp in de winkel. Ze rijpen namelijk niet verder na de pluk; ze worden niet zoeter, wél roder. En lijken dus rijp. Panga en Tilapiavis zijn nooit vers. Want ze moeten helemaal uit Azië komen en worden ingevroren voor vervoer. En weer ontdooit om als 'vers' in de winkel te kunnen liggen. En suiker... overal wordt extra suiker aan toegevoegd. Vaak vermomd onder andere namen, zodat het moeilijk herkenbaar is. 

Zo staat het boek vol met interessante informatie en schrikbarende verkooptechnieken. Het is niet zo dat het boek alle antwoorden geeft. Maar de auteur leert je wel kritisch kijken. Na het lezen ben je in ieder geval iets beter gewapend tegen het marketinggeweld in de supermarkt!

Leen hier De supermarktsurvivalgids als boek, e-book of gesproken boek

Geen opmerkingen: