maandag 21 februari 2022

Wees blij dat je het vrijheidsbeeld niet hoeft te bouwen!

Op de jeugdafdeling van de bibliotheek kwam ik twee jongens tegen. Ik vroeg van welke boeken ze hielden. De een zei: geschiedenis, de ander: hoe dingen gemaakt worden. Ik ging op zoek en vond met Wees blij dat je vrijheidsbeeld niet hoeft te bouwen! een boek dat aan beide wensen voldoet!

Stel dat je als jonge Franse beeldhouwer in 1871 mee mag werken aan de bouw van het enorme Vrijheidsbeeld als cadeau voor Amerika. Hoe zou je leven er dan uitzien?

Het is 1871. De Franse politicus Edouard de Laboulaye is gek op de Verenigde Staten van Amerika. Hij wil ze een cadeau geven namens het Franse volk, een symbool van de vriendschap tussen Frankrijk en de VS. Beeldhouwer Bartoldi zal het standbeeld bouwen, en jij bent zijn assistent. Het wordt een reusachtig standbeeld van wel 45 meter hoog!

De Amerikanen hebben geen belangstelling, maar Bartoldi begint in Frankrijk toch met de bouw. Het beeld is veel te groot om van massief steen te bouwen. Het wordt een ijzeren frame met daaromheen vastgemaakt dunne platen van koper.

Je bent er heel druk mee: je gaat naar Noorwegen naar de kopermijnen, want er is 100.000 kilo koper nodig voor die platen. Jij moet toezien op het hakken van het koper uit de kopermijn. Daarna wordt het verpulverd en verhit. Gevaarlijk werk, want koperdamp is giftig. Het hete koper wordt vloeibaar en dan worden er platen van gemaakt.

Eerst maakt Bartholdi een model in klei. Hij verdeelt het in 310 delen en maakt ook een schaalmodel,1/16de van de ware grootte. Die delen worden steeds groter, en jij moet steeds ieder deel heel precies meten. Elk deel wordt ongeveer 9000 keer gemeten. Net puzzelstukken die heel precies in elkaar moeten passen. De Verenigde Staten viert in 1876 het 100-jarige bestaan, maar dan is het beeld nog niet af, alleen de rechterarm.

Het werk aan het standbeeld wordt nogal eens stil gelegd, omdat het geld op is. Maar eindelijk, in 1884, is het beeld af. Het wordt weer uit elkaar gehaald, in 214 kisten gestopt en per schip naar Amerika gebracht. De werkers die het beeld weer in elkaar moeten zetten bungelen aan touw, want steigers waren er niet. Op 28 oktober 1884 wordt het standbeeld in de haven van New York op Bedloe’s eiland, dat nu Liberty Island heet, geplaatst.

Hermien Bosman

Reserveer Wees blij dat je het Vrijheidsbeeld niet hoeft te bouwen!

Geen opmerkingen: