maandag 2 mei 2016

Dwalen door Amsterdam met S. Carmiggelt

Van 1946 tot en met 1982 schreef Simon Carmiggelt zijn dagelijkse "Kronkel" in Het Parool. Korte briljante schetsen uit het dagelijkse leven met een soort melancholische humor. Voor veel columnisten was en is hij een voorbeeld en inspirator. Zo is Sylvia Witteman een groot bewonderaar en kenner van zijn werk.

Naar schatting heeft hij zo'n 8000 Kronkels geschreven. Dwalen door Amsterdam is een bloemlezing van zijn Kronkels met allemaal een herkenbare Amsterdamse locatie: je loopt als het ware met hem mee door zijn geliefde Amsterdam.

Want Simon Carmiggelt was gek op Amsterdam terwijl hij van oorsprong een Hagenees was. In de oorlog werd hem daar, als schrijver voor de illegale krant Het Parool, de grond te heet onder voeten en verhuisde hij naar Amsterdam, om er nooit meer weg te gaan. Amsterdam was zijn inspiratiebron: voor de prachtigste zinnen en boeiendste mensen hoefde hij alleen maar de staat op te gaan met zijn schepnetje zoals hij het zelf zei. En ook de humor en directheid van de Amsterdammer sprak hem aan.

Hij verplaatste zich meestal te voet door Amsterdam, in zijn karakteristieke regenjas. Vrijwel elke dag zwierf hij door de stad: Spui, Damrak, Rokin, Haarlemmerstraat en natuurlijk langs de honderden kroegen. Veel van deze locaties komen in dit boek terug. Dat hij na verloop van tijd een bekende Nederlander was geworden en iedereen hem herkende maakte hem niet uit. Hij had nou eenmaal de contacten met de mensen nodig voor zijn Kronkels.

En de Konkels zelf lezen nog steeds als een trein. Het zijn prachtige verhalen, vaak over de tragiek van het dagelijkse leven. Zoals de oude man in de Kronkel "Het Hondje" dat het leven nog dragelijk vindt doordat zijn hondje hem de hele dag op sleeptouw neemt. Ik hoop echt dat Carmiggelt geen vergeten schrijver gaat worden!

Reserveer Dwalen door Amsterdam met S. Carmiggelt in onze catalogus.

Geen opmerkingen: