maandag 15 maart 2021

De Vuurzeevlieg

 

Toon Tellegen is de koning van de korte, filosofische levensverhalen rond de ups en downs van een kleurrijk stel dieren in een bos 'hier ver vandaan'. Olifant die altijd in bomen klimt, mier, eekhoorn, egel, sprinkhaan... Ieder dier heeft wel een woord van raad voor de ander. Of weet het even niet en dat blijkt dan juist te helpen. Ik heb echt al heel veel verhaaltjes gelezen en twee gedachten blijven dan terugkomen: "Waar háált ie het vandaag!" en "Wat stáát hier nou eigenlijk..." En dan ineens verschijnt er een bundel zoals nog nooit tevoren.Voor De Vuurzeevlieg zocht Toon Tellegen samenwerking met een illustrator. Om de dieren meer gezicht te geven en het bos meer leven, vul ik maar even in. En dat heeft Carll Cneut zo mooi gedaan, dat deze bundel de Zilveren Penseel 2020 won. Terecht, want het beeld is echt heel bijzonder. Aan de andere kant... die eenvoudige zwartwitte dierentekeningen, die in sommige boeken van Tellegen staan, laten genoeg aan de verbeelding over om zelf die wonderlijke wereld vorm te geven. Het grappige is dat ik bij het zien van deze paginagrote illustraties eigenlijk dezelfde twee gedachten heb: "Waar háált ie het vandaan!" en "Wat zíe ik nou eigenlijk..."


Elk hoofdstuk draagt de titel van een dier. Ik meen zelfs nieuwe dieren voorbij te zien komen. Het wrattenzwijn, de das, de snoek, de aardworm... zijn dat nieuwe bosbewoners? Er worden natuurlijk weer veel brieven geschreven, levensvragen gesteld én Olifant blijft uit bomen vallen. Soms is er wat te vieren, er zijn heel veel verlangens en als het even tegen zit is de hoop nooit ver weg. 

Toon Tellegen is voor mij de geruststellende grootvader, die je voor het slapengaan alle donkere gedachten doet vergeten en weer onderstopt in je veilige, warme bed.

Hoe doet ie dat toch...

Reserveer het boek in onze catalogus.

Geen opmerkingen: