donderdag 18 maart 2021

Alfabet

De P is van panter die piano speelt terwijl twee pinguïns en een pelikaan staan te luisteren. De T is van tandarts, een teckel, die met een tang een tand trekt van een tyrannosaurus rex terwijl de tandartsassistent, een tapir, toekijkt.  

In het fantastische boek Alfabet van Charlotte Dematons heeft ze voor elke letter een prachtige tekening gemaakt met van alles erop: dieren, planten, dingen, kleuren... noem maar op. En alles op die tekening begint met die ene letter. In dit prentenboek staan zo ruim 3000 woorden. Op een leuke manier woorden leren? Dan is dit je boek!

De letter V bijvoorbeeld: vulkaan, vredesduif, vergrootglas, vinger, veertje, veiligheidsspeld, vuurtoren, vogels, voet, met vier gasten de vierde verjaardag van een vierling vieren en een taart met vier kaarsjes. Elke plaat is een kunstwerk op zich; geen enkele plaat lijkt op de andere. Wat alle platen wel overeenkomstig hebben, is dat ze ontzettend fantasievol zijn. Zo vaart de stoomboot van Sinterklaas op een sinaasappelzee, filmen forellen elkaar bij een frietfontein en zit een nijlpaard in zijn nachthemd, in een nest, zijn nagels geel te lakken.

Soms is het best moeilijk, maar er is zoveel te zien dat ook een kleuter veel woorden zal kennen. Oudere kinderen kunnen er ook een wedstrijdje van maken. Het is ook echt niet alleen een boek voor kleuters of kinderen die net leren lezen. Integendeel: dit boek is écht voor jong en oud. Jonge kinderen die nog niets van letters weten, kunnen bijvoorbeeld al op elke prent op zoek naar de letterdief (het figuurtje op de cover). Beginnende lezers kunnen zo aan hun woordenschat werken en verder zijn er talloze mogelijkheden met dit boek. Een handig hulpmiddel is deze website waarmee je op een gemakkelijke manier alle woorden kunt lokaliseren. Alfabet is een boek waarop je niet uitgekeken raakt!

Hermien Bosman

Reserveer Alfabet in onze catalogus.

Geen opmerkingen: