woensdag 16 april 2014

Een mooie jonge vrouw

Het is 'm weer gelukt! Tommy Wieringa schreef dit jaar het boekenweek geschenk. Kreeg je zomaar gratis als je een boek kocht bij de boekhandel. Dat deed ik dus afgelopen maart en nu heb ik Een mooie jonge vrouw gelezen en het is 'm weer gelukt. En dit keer in slechts 94 bladzijden. Een boek waarin elke zin van betekenis is en dat je weliswaar in een dag kunt uitlezen, maar ook zonder moeite nog enkele keren kunt herlezen. Ik heb al eerder over de boeken van Tommy Wieringa geschreven en dat wil ik ook best blijven doen, want ik ben absoluut fan.

Een briljante microbioloog ontmoet een mooie jonge vrouw. Hun huwelijk is een botsing tussen haar idealisme en zijn realisme: waar zij zich verbindt met het lijden van de ander, ontbeert hij volgens haar empathie. Als de controle over zijn bestaan hem ontglipt, leert ook hij de betekenis van pijn kennen.

Op de achterkant staat het als volgt omschreven:
Een man van in de veertig begint een verhouding met een mooie jonge vrouw. Zij betekent een overwinning op de tijd, maar zijn ouderdom en verval kan hij er niet mee afwenden. In dit liefdesverhaal stelt Tommy Wieringa de vraag wat pijn is en of je kunt doordringen tot de pijn van een ander als je deze niet eerst zelf hebt gevoeld.
 Het verhaal begint zo mooi en zo vanzelfsprekend. En vooruit, zeg nou zelf, welke oudere man zou zich niet vereerd voelen met een mooie jonge vrouw aan zijn zijde? Het blijkt al gauw dat het vooral Edward is die moeite heeft met het leeftijdsverschil; Ruth lijkt het weinig uit te maken. Langzaam maar zeker zien we Edward verder afglijden in zijn hang naar het volmaakte en zijn wetenschappelijke benadering dat de wereld maakbaar moet zijn...

Een klein juweeltje!
Te reserveren in onze catalogus

Geen opmerkingen: