vrijdag 24 oktober 2014

Opstand - Michelle Visser


Als je het boek Opstand van Michelle Visser in je handen hebt, trekt de kaft met die prachtige afbeelding van twee vrouwen in donkere kleding met een lichtere achtergrond, meteen je aandacht. Ik wist heel weinig over het conflict tussen de Zuidelijke en de Noordelijke Nederlanden in de 19e eeuw.
Hebben jullie over deze belangrijke en vergeten tijdsperiode van Belgiƫ en Nederland gelezen of gehoord tijdens de geschiedenislessen? Ik kan het mij in ieder geval niet herinneren. Maar dankzij Michelle Visser is deze geschiedenis, geromantiseerd met de levens van Karlijn en Sabine, echt gaan leven bij mij.Van de achterflap
De zussen Sabine en Karlijn mogen dan een tweeling zijn, ze verschillen van elkaar als dag en nacht. Sabine, de rustigste van de twee, vertrekt na haar huwelijk in 1829 naar Brussel, waar ze het succes van de banketbakkerij van haar man Bernard uitbouwt. Dan escaleert het conflict tussen Zuid- en Noord-Nederland, waarbij Antwerpen en Brussel een slagveld worden en er vele slachtoffers vallen. Als Nederlandse wordt Sabine ineens met wantrouwen bekeken.
Intussen moet de onstuimige Karlijn haar vader helpen in zijn drukkerij in Utrecht, maar in plaats daarvan reist ze in het geheim haar geliefde Gijs achterna, die dienst heeft genomen in het leger. Hij blijkt echter in de strijd om Antwerpen gesneuveld te zijn. Karlijn zoekt haar toevlucht bij Sabine, maar daar is het niet langer veilig. Tegen hun wil zijn de zussen in tegenover elkaar staande kampen terechtgekomen. Wat is sterker: liefde, familieverbanden, of loyaliteit aan het vaderland?

Michelle Visser laat deze geschiedenis weer leven, ze schrijft zeer beeldend en daardoor zie je de bakkerij, de drukkerij, de pleinen en de mensen voor je. Sabine en Karlijn maken op hun eigen manier de opstand mee. Het benadrukken van hun verschillen ging af en toe wel vervelen. Maar ik heb genoten van het verhaal, het was heerlijk om op reis te gaan met Sabine en Karlijn.

Op de website van Michelle Visser staan leuke “weetjes” over Opstand. Kun je nog nog even lekker nagenieten van Opstand! En probeer vooral de chocolademelk eens op ouderwetse manier eens te maken....heerlijk!

Donderdag 5 november komen Michelle Visser en Kim ten Tusscher vertellen over hun schrijverschap en de weg naar een bestseller.

Reserveer Opstand in onze catalogus

Geen opmerkingen: