zaterdag 28 mei 2016

Jatti - Marco Krijnsen

In de nacht van 3 op 4 maart 1971 werd Jatti Wensing vermoord in het Hengelose jongerencentrum Fashion. De daders wikkelden zijn stoffelijk overschot in een gordijn en begroeven het ‘ergens’ in de bossen tussen Hengelo en Boekelo. Jatti werd nooit gevonden ondanks uitgebreide zoekacties van de politie.
Ruim veertig jaar later hebben we de roman Jatti; moord in het Paradiso van het oosten van Marco Krijnsen waarin de Fashionmoord nog steeds de levens van drie mensen beheerst: een barkeeper, een politieman en een journalist. Ieder heeft zo z’n eigen motieven. Alle drie willen ze maar één ding: Jatti moet gevonden worden.


In de periode 1969-1971 is het Hengelose jongerencentrum Fashion bekend in binnen- en buitenland. Rugzaknomaden uit de hele wereld blijven graag hangen in het ‘Paradiso van het Oosten’, zoals het jongerencentrum ook wel wordt genoemd. Het ligt precies op de route tussen Amsterdam en Scandinavië of Berlijn. De bezoekers genieten er van concerten (Cuby & The Blizzard, The Golden Earring), teach-ins, hearings, alternatieve films en optredens met onder meer schedelboorkoning Bart Huges en de Amsterdamse beatpoet Simon Vinkenoog.
Ook Gerrit Wensing uit Overdinkel komt er graag. Hij noemt zich Jatti, de Indische benaming voor hardhout. Want zo ziet Jatti zichzelf: sterk en onbuigzaam als hardhout. Hij bedreigt andere bezoekers voortdurend met wapens en stoelpoten en wordt gezien als een gevaar voor het jongerencentrum. 

De harde kern van Fashion van deze agressieve lastpak af. Op 3 maart 1971 komt Jatti naar Fashion en wil Texas, het mooiste meisje van Fashion, versieren. Maar dan komen er ineens enkele schreeuwende jongens op hem af en één van hen schiet met Jatti dood. Omdat de muziek hard aan staat, hoort niemand iets. De daders wikkelen Jatti in een verduisteringsgordijn en begraven hem in het buitengebied van Hengelo. Ze spreken af dat niemand hierover zal praten. De politie heeft wel een vermoeden dat er iets is gebeurd, maar van een diepgaand onderzoek komt het niet.

De moord lijkt te worden vergeten, maar in het voorjaar van 1985 krijgt één van de betrokkenen last van zijn geweten. Hij stapt naar de politie en vertelt wat er veertien jaar eerder is gebeurd. De verdachten worden van hun bed gelicht en bekennen  wat er gebeurt is. 
Met man en macht zoekt de politie op aanwijzingen van de daders naar het lichaam van Jatti in het buitengebied van Hengelo. Prikploegen, speurhonden, graafmachines en zelfs een helderziende worden ingeschakeld. Maar Jatti wordt niet gevonden. En is er geen bewijs dat het om moord ging. 

In 2005 schrijft journalist/historicus Marco Krijnsen een eerste reconstructie van de Fashion-moord voor het Jaarboek Hengelo, een uitgave van de gemeente Hengelo. Die publicatie brengt een stroom reacties van politiemensen, bezoekers van het jongerencentrum en andere betrokkenen op gang. 
Marco kreeg concrete tips, interviewde vele betrokkenen en had bijzondere ontmoetingen met bezoekers en politiemensen van toen. Ook daarover gaat het boek, een faction-thriller, die laat zien wat de Fashion-moord met drie hoofdrolspelers doet.

Het verschijnen Jatti heeft weer nieuwe tips opgeleverd. Ook hebben twee rechercheurs van het moordonderzoek aangegeven dat ze de cold case op persoonlijke titel graag willen heropenen en met de betrokken nogmaals om tafel willen zitten voor een oplossing in deze zaak. 
Dus wie weet verschijnt er over een tijd Jatti 2. Ik wacht met spanning af.

Geen opmerkingen: