maandag 16 mei 2016

Singletasken

Stop met multitasken en doe één ding tegelijk! Dit is de ondertitel van het boek Singletasken van Devora Zack. Zou jij geopereerd willen worden door een chirurg die tijdens de operaties steeds zijn mobiel checkt? Nou nee, ik liever niet. 

Dit is natuurlijk wel een extreem voorbeeld van multitasken maar het is wel herkenbaar. Hoe vaak gebeurt het niet dat je met iets bezig bent en de geringste afleiding (mailtje, telefoon of vraagje van een collega) maakt dat met iets totaal anders bezig gaat. Of dat je drie dingen tegelijk doet. Dit boek laat zien dat het anders kan en ook moet!

Druk, druk, druk. Hoe vaak hoor je het anderen en jezelf wel niet zeggen. Je to-do lijst lijkt alleen maar te groeien. De oplossing lijkt dan simpel: multitasken. Sommigen mensen zien multitasken als de enige manier om al het werk gedaan te krijgen. 

Maar deze mythe haalt strategisch consultant Devora Zack hardhandig onderuit door wetenschappelijk onderzoek en casestudies. Door multitasken komt er uiteindelijk minder uit je handen, je vergeet dingen en je maakt fouten. Onze hersenen zijn neurologisch helemaal niet in staat om twee dingen tegelijk toe doen. Door voortdurend te schakelen tussen activiteiten gun je je hersenen geen tijd om informatie te verwerken.   

In Singeltasken laat Devora Zack zien hoe je meer voor elkaar kunt krijgen door één ding tegelijk te doen. Ze helpt je om rust in je hoofd te krijgen en orde aan te brengen in je agenda. Gefocust zijn en aandacht geven zijn de toverwoorden om elke taak separaat uit te voeren en af te vinken. Dat klinkt als een open deur en ook gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar ze geeft veel praktische voorbeelden, oefeningen en tips die echt niet onbereikbaar zijn. Zo gaat ze in op de hoofdpunten om singeltasken goed te kunnen uitvoeren en hoe je weer baas wordt over je eigen tijd. Leuk en handig boek!  

3 opmerkingen:

Astrid zei

Briljant! Aanraken = afmaken :-)
Maar dat is moeilijk. Toch dat boek maar eens lezen dus!

Peter zei

Heeeeel moeilijk ;-) Samen oefenen?

Astrid zei

Ja gaan we doen! :-)