maandag 30 mei 2016

Het herdersleven

Als zoon en kleinzoon van een schapenboer was het James Rebanks als kind al duidelijk: hij wilde ook schapenboer worden. In Het herdersleven schets hij een jaar lang deze unieke levensstijl in het ruige landschap van het Lake District in Noord-Engeland. Het volgt het ritme van de seizoenen en is in eeuwen niet veranderd.

Maar de wereld om hem heen verandert wel en zijn levenswijze in dit oeroude landschap staat onder druk. In Het herdersleven beschrijft hij het harde werken dat nodig is om de schapenboerderij in stand te houden en waarom het belangrijk is dat dit soort bijzondere boerengemeenschappen blijven bestaan.

Het prachtige Lake District met zijn diepe meren en hoge bergen werd in het begin van de 19e eeuw al geromantiseerd door schrijvers en dichters als William Wordsworth en Beatrix Potter. Ook nu is het nog steeds een mateloos populaire bestemming: met zijn 43.000 duizend inwoners krijgt het jaarlijks 16 miljoen toeristen op bezoek. Maar het viel James op dat de schapenboeren nooit in het romantisch en toeristische verhaal voorkwamen terwijl zij daar al 5000 jaar op vrijwel dezelfde manier leefden en werkten. Hij begon te twitteren over zijn leven op de schapenboerderij (@herdyshepard1) en tot zijn verbazing had hij in no time duizenden volgers (de tellers staat nu op 78.000).  

Maar ja, zo verrassend is dat volgens mij nou ook weer niet want ook het herderslevens heeft tegenwoordig een vleug van romantiek om zich heen. Maar als je zijn boek leest ben je daar gauw van genezen. Het is echt bikkelhard werken en je moet er echt in opgegroeid zijn om het vol te houden. Daarnaast snabbelen veel schapenboeren bij met een B&B of met een extra bijbaantje om zo de eindjes aan elkaar te knopen.

Het verhaal van James Rebanks is wat betreft zijn bijbaan wel bijzonder. School was voor hem een vervelende afleiding van het boerderijwerk. Hij en de andere kinderen van de Fells (de naam voor de bergen in de Lake District) brachten hun tijd door met het pesten van de leraren en met zo weinig mogelijk uit te voeren. Als 17 jarige ging hij fulltime zijn vader helpen op de boerderij. Maar als eigenwijze knul kreeg hij steeds vaker ruzie met zijn vader over het de aanpak van de boerderij. Uiteindelijk liepen deze meningsverschillen zo hoog op dat hij besloot weg te gaan. Maar wat nu? Hij begon steeds meer te lezen en met een avondcursus om zijn Atheneum te halen. Dat ging hem tot zijn verbazing heel gemakkelijk af. Hij waagde het erop door zich aan te melden bij de universiteit van Oxford en werd nog aangenomen ook. Hij werkt nu parttime als adviseur voor UNESCO in Parijs over hoe gastgemeenschappen kunnen profiteren van toerisme.

Het herdersleven is een uniek inkijkje in het dagelijkse leven op het Engelse platteland, en toont de diepgewortelde verbondenheid van James Rebanks met zijn omgeving. Een verbondenheid die de meeste mensen tegenwoordig niet meer kennen. Het herdersleven is een verhaal over een werkend bestaan, over mensen die voortleven en volhouden, zelfs als de cultuur om hen heen verandert. Een mooi boek!

Reserveer Het herdersleven in onze catalogus.

Geen opmerkingen: