maandag 4 maart 2013

Tinker Tailer Soldier Spy

Yes, dit is nou een echte coole spionagefilm met dubbelagenten, complotten en overlopers. Tinker, tailer, soldier, spy speelt zich af tijdens de koude oorlog in de jaren zeventig, toen de Russen en de westerse inlichtingendiensten elkaar lekker bezig hielden. Gebaseerd natuurlijk op het fantastische boek van John le Carré. 

De plot van de film (wees niet bang, geen spoiler) is eigenlijk relatief simpel: een geheim agent krijgt een aanwijzing dat er mogelijk een mol (een dubbelspion) actief is in de top van de Britse inlichtingendienst MI-6. Gepensioneerd spion George Smiley krijgt de opdracht om dit in het diepste geheim uit te zoeken. Dit is het begin van een gecompliceerd spel van samenzweringen en intriges tussen een behoorlijk groot aantal personages. Het is geen film waar je even bij weg loopt want dan raak je geheid de draad van het verhaal kwijt.

Even voor de duidelijkheid: George Smiley is geen James Bond maar een wat stijve, gereserveerde oudere man met huwelijksproblemen, geweldig gespeeld door Gary Oldman (kreeg hiervoor een Oscar nominatie). Sowieso doen aan deze film een aantal fijne Britse auteurs mee zoals Colin Firth, John Hurt, Mark Strong en Benedict Cumberbatch. En voor degene (zoals ik) die wil weten waar die rare titel nou vandaan komt: die is gebaseerd op een Engels kinderrijmpje "Tinker, Tailer, Soldier, Sailer" en in de film zijn dat de codenamen voor de hoofdverdachten. Weten we dat ook weer.
Nog een ander weetje: in 1979 is er een zevendelige BBC serie gemaakt van Tinker, tailer, soldier, spy met een fantastische Alec Guinness als George Smiley. Dus gaat de film je een beetje te snel dan is dit ook een optie want die serie hebben we ook in huis!Reserveer Tinker, tailer, soldier, spy in onze catalogus.

Geen opmerkingen: