zaterdag 2 maart 2013

De stok van Schopenhauer - H.C. ten Berge


De stok van Schopenhauer is zo'n beetje alles wat een boek kan zijn, van opwindend tot grotesk, van informatief en ontroerend tot stomweg saai. Aldus de recensie in 8weekly.

Van de achterflap
In De stok van Schopenhauer trekt een stoet van boeiende en excentrieke figuren voorbij. Twee van hen spelen een hoofdrol: enerzijds de onweerstaanbare gravin Franziska zu Reventlow die al jong een levende legende in het Wilhelminische Duitsland werd, anderzijds de omstreden filosoof Theodor Lessing.

Tussen dit tweetal doemt voortdurend de intrigerende gestalte van Ludwig Klages op, die de jeugdvriend van Lessing en de geliefde van Franziska was. De door haar familie onterfde gravin vertoonde nymfomane trekken, schreef romans en satiren, en choqueerde door haar vrijgevochten gedrag de Duitse burgerwereld. Als jong meisje was ze bevriend met de gymnasiast Sweder van Anholt, de zoon van een Achterhoekse baron.


Sweder raakte na haar vroege dood weer gefascineerd door het stormachtige leven dat ze geleid had en besloot een persoonlijke kroniek van haar leven te schrijven. Daarin treden ook de schrijvers op die in haar omgeving verkeerden: Stefan George, Rainer Maria Rilke, Thomas Mann, Albert Verwey, Karl Wolfskehl, Oskar Panizza en anderen.


De stok van Schopenhauer speelt zich af tussen 1890 en 1933, en schetst de beklemmende culturele en politieke woelingen van die tijd. Deze hadden niet alleen hun weerslag op Reventlow en Lessing, maar ook op de vele andere personages die in deze kroniek opduiken en weer verdwijnen. Het boek is een op historische figuren en documenten gebaseerde vertelling over een onheilspellende tijd. Het is geïllustreerd met archieffoto's van de optredende personen.

H.C.ten Berge heeft het boek in eigen beheer moeten uitgeven omdat er de uitgeverijen er geen brood in zagen. Inmiddels is de eerste druk uitverkocht en de tweede druk begin 2013 verschenen. Klaas en Iris Koppe spraken Ten Berge erover in Zutphen. Bekijk het interview hier. 

Woensdag 20 maart interviewt John Heymans H.C. ten Berge over o.a. dit boek.

Reserveer De stok van Schopenhauer in onze catalogus.Geen opmerkingen: