vrijdag 22 maart 2013

Winnaars Overijssels Boek van het jaar 2012Jan ten Hove won in de categorie non-fictie met Grensgang. Een historische reis langs de randen van Overijssel en Özcan Akyol won de fictieprijs met Eus: Een schelmenroman. De winnaars ontvingen hun prijs op donderdagavond 21 maart in de Bibliotheek Hengelo uit handen van Hester Maij, gedeputeerde van de provincie Overijssel. Categorie non-fictie
De enorme dosis objectieve kennis en historische gegevens van de auteur zijn verpakt in een levendig reisverslag, aldus de jury.

Als lezer worden we medepassagier in een reis door de tijd. Een zeer aantrekkelijk, hanteerbaar en  mooi vormgegeven boek dat de hele provincie Overijssel op originele wijze in kaart brengt. De vaste structuur per etappe maakt het lijvige boek behapbaar en helder. Grensgang is een uitnodiging voor iedere Overijsselaar, van De Kop tot Twente, om op actuele en historische verkenningstocht te gaan. Juist nu is het werk zo waardevol omdat we niet alleen onze nationale maar ook de provinciale grenzen opnieuw ter discussie stellen.”


Categorie fictie
De boeken die werden ingezonden in de categorie fictie vormen in al hun bonte verscheidenheid een spiegel van de moderne Overijsselse samenleving, met aandacht voor het verleden, en een open blik waar het om nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen gaat. De jury heeft na lange beraadslagingen gekozen voor een boek dat niet alleen stevige wortels in de provincie heeft, maar de provinciegrenzen en zelfs de landsgrenzen overstijgt.
 

 Een roman die alleen in onze tijd kon worden geschreven, en ons kennis laat maken met een wereld waarover de meesten van ons alleen maar in de krant lezen. Spraakmakend en compromisloos, een boek dat de lezer nog lang bijblijft door zijn kenmerkende stijl en unieke inhoud.”

Van alle genomineerde boeken is een overzicht te vinden op de website van Overijssels boek van het jaar.


Reserveer Grensgang via onze catalogus
Reserveer Eus via onze catalogus

Geen opmerkingen: