dinsdag 19 maart 2013

De Weeskinderen

Wow, wat een spannend en interessant boek! Nieuw-Amsterdam in het jaar 1663. In De weeskinderen wordt de kleine Nederlandse kolonie op het eiland Manhattan geteisterd door sinistere verdwijningen van jonge weeskinderen. In een vijandige omgeving, met onvoorspelbare indianen waarmee regelmatig oorlogen uitbreken en jaloerse Engelsen die de kolonie willen inpikken, voelen de Nederlandse kolonisten de dreiging steeds meer toenemen.

Jean Zimmerman is een Amerikaanse historica en heeft verschillende non-fictie boeken geschreven over de rol van de vrouw in de Amerikaanse geschiedenis. De weeskinderen is haar fictie debuut. Haar geschiedkundige achtergrond is te merken aan de mooie manier hoe ze historische feiten verwerkt in haar verhaal. Dit gaat over grote gebeurtenissen zoals de troonsbestijging van Engelse koning Charles II en opkomst van de bonthandel in Amerika waar de Nederlanders grof geld mee verdienden. Maar ze is ook goed in de kleine details zoals het echte stratenplan van Nieuw-Amsterdam (wat later zou uitgroeien tot wat nu New York is) tot de grappen over het met zilver ingelegde houten been van de impopulaire directeur-generaal Peter Stuyvesant. Ze geeft een historisch correct beeld van hoe mensen in die tijd leefden en dat vind ik fascinerend.   

Dat Nieuw-Amsterdam een aparte plek was met zijn eigen zeden blijkt wel uit de positie van de vrouwen: die hadden voor die tijd veel vrijheid en konden redelijk zelfstandig een leven opbouwen. Dat geldt zeker voor de hoofdpersoon van De Weeskinderen: de onafhankelijke handelaarster Blandine van Couvering. Samen met de geheimzinnige Engelsman Edward Drummond, op geheime missie voor de koning van Engeland, raakt ze betrokken bij het raadsel van de verdwenen weeskinderen.

De Weeskinderen is een perfecte mix van een super spannend verhaal gecombineerd met een fascinerende inkijk in een stukje Nederlandse geschiedenis. Een aanrader!

Geen opmerkingen: