woensdag 6 maart 2013

De hemel is een plek op aarde

Ik heb de ene Scandinavische thriller nog niet uit of de volgende dient zich al weer aan. En weer een boek dat je in een ruk uitleest.

Stel, je kind van 4 komt in huis en vertelt vrolijk dat het een fijne dag heeft gehad op de creche. Ze hebben lekker buiten gespeeld en er was ook nog een man waar je bij in de auto mocht zitten en die je snoepjes gaf. Je kind is vrolijk en mankeert niets. Wat doe je? De ouders in deze thriller vinden het een beetje vaag en toch wel verontrustend en besluiten de creche te bellen. Daar weten ze nergens van. Ja, zeker zijn ze buiten geweest en ja, het zou kunnen dat een van de kinderen even aan de aandacht ontsnapt is. Ze doen uiteraard hun uiterste best, maar ja de bezuinigingen maken het er niet makkelijker op om voldoende personeel in te kunnen zetten om alle kinderen op elk moment goed in de gaten te houden. Een aantal ouders besluit de politie te bellen ook al is het een vaag verhaal en een aantal gaat voor de zekerheid bij het ziekenhuis langs ter controle, maar er is lichamelijk niets te vinden. Dan wordt er een kind zwaargewond gevonden op een plek waar het onmogeljk uit zichzelf heen kan lopen. Dan gaan er natuurlijk alarmbellen rinkelen en het wordt nog erger, want vlak voor Kerstmis verdwijnt er een kind.

In 'De hemel is een plek op aarde' van Ake Edwardson wordt de spanning opgevoerd door de kleine inkijkjes die we krijgen van de dader. Er ontstaat een beklemmende sfeer, en je voelt en merkt al snel dat de dader zelf in het verleden ook slachtoffer is geweest al duurt het tot bijna het einde van het boek voor je er achter komt waarvan precies. En dat maakt het dan weer zo in en in triest.
Wij volgen het onderzoek via hoofdinspecteur Erik Winter en zijn collega's, die ook van de schrijver de nodige diepgang (en sympathie) mee krijgen.

Naast het onderzoek naar het mishandelde en het verdwenen kind loopt een onderzoek naar een aantal studenten dat wordt mishandeld en die ternauwernood aan de dood ontsnappen. En dat alles in een sfeer rond Kerstmis en beschrijvingen van de rituelen die bij die tijd van het jaren horen in Zweden. Dat geeft weer een extra dimensie aan het verhaal, want die rituelen zijn heel anders dan bij ons. Het voelde voor mij waarschijnlijk extra goed, omdat ik het boek las in de periode tussen Kerst en Oud en Nieuw. Wellicht het enige minpuntje in het boek vond ik het wat gezochte verband tussen de twee onderzoeken. Maar dat is wat mij betreft slechts een detail. Ik vond het een heerlijk boek om te lezen.

De boeken in de serie met Inspecteur Winter zijn verfilmd en worden op DVD uitgebracht in de reeeks Lumière Crime Serie: Inspector Winter (4 afleveringen: Een vlucht vooruit, Kamer nr 10, Nog niet dood, De laatste winter). Die ga ik zeker kijken!

Reserveer in onze catalogus


Geen opmerkingen: