vrijdag 8 maart 2013

Skyfall

Ik kan er niet omheen, het verschijnen van de dvd van de Bond-film 'Skyfall'. Ik schreef al eerder (hier en hier) over deze elementaire filmheld en maak natuurlijk graag gebruik van deze gelegenheid om opnieuw aandacht te vragen voor 007.

Bij het zien van 'Skyfall' dacht ik voor het eerst sinds Daniel Craig in de huid kroop van de Britse geheimagent: dit is weer een échte James Bond film. Klassieke elementen, mooi opgebouwde spanning, noem maar op.

En wat me vooral aansprak: de 'hoofd-schurk' verschijnt pas ten tonele als de film al een eindje gevorderd is. Daar hou ik van, die zoektocht naar om wie het gaat, een onbereikbare slechterik die op de achtergrond wel aanwezig is maar nog niet bekend. En die, zo hoort het wel een beetje, zich heeft teruggetrokken op een bijzondere, afgelegen plek... Niet gelijk weggeven wie er aan het eind verslagen wordt!
"Skyfall, de 23ste Bond, is na de vorige, over twee delen uitgesmeerde afleveringen, weer een volledig op zichzelf staand 007-avontuur. We treffen de geheim agent ergens in exotische oorden, vertrouwd rennend, schietend, knokkend en achtervolgend (auto, motor, trein, hoge brug), tot zijn charmante MI6 secondante hem per ongeluk omver schiet en Bond de diepte in lazert. M - het laatste optreden van de immer uitstekende Judy Dench - tikt zijn postuum al, maar dan meldt haar favoriete agent zich weer, vol wrok en in deplorabele staat. Bond voelt zich afgeschreven, maar moet flink aan de bak: het voortbestaan van de geheime dienst staat op het spel, nu de gewetenloze Raoul Silva (Javier Bardem) het computerprogramma heeft gekraakt, en lukraak identiteiten van agenten vrijgeeft. Sam Mendes' kijk op Bond is er een vol nostalgie, en haakt in bij het 50-jarige jubileum in de filmzaal. Zelfs de originele Austin Martin DB5 komt weer van pas, met ingebouwd machinegeweer. Een soort meta-Bond dus: van de klassieke Chinese casino-scène met volwaardig en níet ironisch Martini-moment, tot de verbluffend mooi gefilmde derde retro-acte, waarin Bond zijn eigen familieverleden bezoekt, ergens op zijn familiekasteel te Schotland.
Skyfall is wonderschoon gefilmd door camera-veteraan Roger Deakins (negen Oscar-nominaties, nooit gewonnen), in kalme, serene stijl. Ook is naar Bond-begrip in gelaagd drama voorzien: in de kern draait Skyfall om de moeizame doch liefdevolle relatie tussen Bond en M, die ook voor schurk Silva ooit van grote betekenis was." (Volkskrant)
Ik ga 'm dus gewoon nóg een keer kijken. Of misschien wel vaker... Dat maakt bij de meeste Bond-films absoluut niets uit!


Reserveer de dvd in onze catalogus
Reserveer de Blu-Ray in onze catalogus

Geen opmerkingen: